Fotodagboek COP26
Elk jaar komen de wereldleiders samen op de klimaattop van de Verenigde Naties (COP) om te bespreken welke maatregelen ze gaan nemen tegen klimaatverandering. Dit jaar wordt de 26ste editie georganiseerd in Glasgow, Schotland. Met ons jongerencollectief de Road to Glasgow, bestaande uit 15 jongeren tussen de 17 en 24 jaar oud, trokken we vastberaden daarheen. Onze wereldleiders staan niet bekend om ambitieuze en sociale klimaatambities voor te leggen, dus willen wij er de komende week onze stem laten horen en meeschreeuwen voor een ambitieuzer, fundamenteler en socialer klimaatbeleid. Overstromingen, bosbranden, orkanen, extreme weerfenomenen tonen aan dat wereldleiders er NU werk van moeten maken. We moeten sneller handelen, we kunnen niet niks doen. Wereldleiders handelen te traag, te aarzelend, doen te weinig. Maar laat je hoofd niet hangen, laat angst niet overheersen: HET IS NIET TE LAAT! ACT NOW!
Zaterdag 30 oktober
Off to Glasgow!
We vertrokken vanuit het station Brussel Zuid om samen met honderden andere jongeren, klimaatactivisten en policy makers naar Glasgow af te reizen. Dit deden we met de Climate Train van Rail to the COP. Voor vertrek werden we warm onthaald met een groot ontbijtbuffet en verschillende speeches van onder andere Adélaïde Charlier (Youth for Climate) en Frans Timmermans (voorzitter Europese Commissie). Op de trein waren allerlei activiteiten voorzien. Er waren workshops en discussietafels over innovating rail, dealing with climate crisis, active hope, enzovoort. Bij aankomst in Glasgow stonden verschillende klimaatbewegingen klaar om ons te verwelkomen. Na een snelle hap in Glasgow namen we de trein naar ons hostel in Edinburgh, waar we de rest van de week zouden verblijven. We sloten deze mooie eerste dag af met een pintje in een Schotse bar!
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Zondag 31 oktober
Vanmorgen stonden we op en het zonnetje scheen! Geen noodweer zoals vorige week! We startten de dag met een ontbijt in ons hostel. Daarna maakten we een overzicht van deze week: een volle planning – voor ieder wat wils. We maakten enkele afspraken rond communicatie, corona, koken, enz. Daarnaast bekeken we samen hoe we van deze plek en groep een safe space kunnen maken… Hoe kunnen we mentaal en fysiek een ruimte creëren waarin iedereen zich goed voelt en z’n creatieve zelve kan zijn? Het werd heel snel duidelijk dat er wel degelijk heel wat creatief talent in onze groep aanwezig is… De ene schrijft graag opiniestukken, blogposts en artikels, de andere houdt van vloggen, rappen, filmen, of maakt prachtige foto’s (merci Cato om dit fotoverslag te upgraden!). In de namiddag spraken we af met Oxfam België, Nederland en Spanje in het National Museum of Scotland voor een activistische speeddate. We breidden zo meteen ons netwerk van strijdmakkers uit. Na deze fijne babbels vlogen we er meteen in met een actiebrainstorm in functie van vrijdag. We ontwierpen een concept, verdeelden taken en bespraken rollen. ’s Avonds sloten we de dag af met verjaardagscake voor Jana, happy birthday!
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Maandag 1 november
Vanmorgen gingen we naar de community hub Eric Liddell Centre, een gemeenschapscentrum waar we komende week terecht kunnen om sessies te organiseren en samen te komen met andere groepen die in Edinburgh zitten in functie van de COP26. We bespraken er onze verwachtingen ten aanzien van de onderhandelingen op de COP26 en over deze week samen. We maakten COP krantjes, interviewden elkaar, startten met het schrijven van een rapnummer, enzovoort. In de namiddag gingen we op pad en ontmoetten we een Tunesische delegatie jongeren die toegang heeft tot de blue zone. Het was vandaag ook Raise the banners for climate justice, dus deinsden we er niet voor terug om onze vlaggen boven te halen in Edinburgh!
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Dinsdag 2 november
In de voormiddag bereidden we met het actieteam de actie tot in de puntjes voor. We verzamelden getuigenissen bij activisten uit MAPA landen die niet aanwezig kunnen zijn omwille van verschillende structurele redenen op de COP26, zochten naar een goeie locatie voor de actie, belden alle cafeetjes in de buurt van Glagow Green met de vraag of we stoelen mogen gebruiken enzovoort. In de namiddag spraken we af met Oxfam België, Nederland en Spanje in de community hub om samen een opiniestuk te schrijven. Ook online volgden activisten van over de hele wereld mee: Burkina Faso, Burundi, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse republiek, Colombia, Denemarken, Hongarije en Letland. Ons opiniestuk over Loss & Damage bij de aanpak van de klimaatcrisis kan je hier bewonderen. We sloten deze lange dag af met pizza en spelletjes.
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Woensdag 3 november
Vanmorgen werkte het redactieteam ons opiniestuk af. Ze legden de laatste loodjes om het nadien op te sturen naar tolken. Het artikel zal verschijnen in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Ondertussen finetunde het actieteam de stille actie. Ze gingen naar de winkel, printten de getuigenissen van mensen uit MAPA countries en verdeelden de laatste taken. In de namiddag profiteerden we van het mooie weertje om Arthur’s seat te beklimmen: een oude vulkaan, en hoogste top van Edinburgh. Terwijl het actieteam kartonnen borden maakten met de woorden ‘I stand in solidarity with’, maakte het kookteam chili sin carne @The Hostel… Wat een geoliede machine zijn wij 😉
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Donderdag 4 november
Vanmorgen gingen we voor het eerst naar Glasgow, om een hele dag in de Green Zone te vertoeven. De Green Zone is een plek waar jeugdgroepen, het maatschappelijk middenveld, de academische wereld, kunstenaars en bedrijven uit het hele Verenigd koninkrijk en de wereld evenementen, tentoonstellingen, culturele voorstellingen, workshops en lezingen organiseren. Tussendoor maakten we tijd om te Zoomen met Reine Spiessens, onze VN jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling. Zij volgt de COP26 vanuit de Blue Zone, waar de onderhandelingen plaatsvinden en gaf ons heel graag een update. Ze deelde haar eigen persoonlijk mening en luisterde naar wat wij belangrijk vinden. Zo kan Reine dit meenemen en onze stem vertegenwoordigen vanuit haar positie. Toevallig kwamen we professor milieuwetenschappen Jean Jean Pascal Van Ypersele tegen. Hij sloeg graag een babbeltje met ons en praatte over zijn visie op de COP26. We sloten de dag af met een Movement Assembly over Word and Unions , georganiseerd vanuit de COP26 Coalition, een collectief van activistische middenveldorganisaties en burgers uit de UK. Ze organiseren Movement Assemblies waarbij ze bewegingen van over de hele wereld samenbrengen om te strijden voor systeemverandering (zoals inheemse bewegingen, mensen in de frontlinie, vakbonden, groepen voor raciale rechtvaardigheid, activistische jongeren, boeren, NGO's, feministische bewegingen, religieuze groepen, enzovoort).
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Vrijdag 5 november
ACTIONDAY!
Onze wekker ging om 5u vanmorgen! We namen de trein richting Glasgow om onze actie klaar te zetten in Glasgow Green. Van een café-eigenaar mochten we stoelen lenen voor onze stille actie. Onze actie kreeg de naam 'Be Fair, MAPA need a Chair'. Je kan er alles over lezen op onze website. Na een actiedebrief sloten we aan op de mars van Fridaysforfuture. Met 30.000 andere activisten schreeuwden we dat klimaat opnieuw een prioriteit moet worden en dat beleidsmakers deze systeemcrisis structureel moeten aanpakken! Na de betoging bezochten we voor een laatste keer de Green Zone. We bekeken een documentaire over Indigenous calls for climate action, waarbij de stem van mensen uit Colombia, Peru, Bolivia en Myanmar gehoord werden.
(voor meer foto's, klik op het pijltje)
Zaterdag 6 november
Last day. We stonden vroeg op om de trein te nemen naar Glasgow. Aangekomen in Queen station, stapten we naar een storage om ons gerief weg te bergen. Daarna gingen we snel naar Civic House, waar we een meeting hadden met 8 MEP’s, oftewel Members of the European Parliament. Wij gingen voornamelijk in gesprek met afrofeministe en exosocialise Danièle Obono en stelden concrete, transformatieve eisen voor in kader van een structureel klimaatbeleid. Na deze interessante ontmoeting sloten we aan op de World Climate March,, waar we met 120.000 andere activisten schreeuwden voor klimaatrechtvaardigheid. ’s Avond namen we de nachtbus & Eurostar terug naar huis, terugblikkend op een drukke maar o zo zalige week.
(voor meer foto's, klik op het pijltje)